Ontdek de bedrijven van Group Machiels

The Giving Tree Nursery

The Giving Tree Nursery is een kwekerij van gewassen die in Ethiopië is opgericht. Het hoofdkantoor ligt in hoofdstad Addis Abbeba, de centrale farm bevindt zich ten oosten van de hoofdstad.

“The Giving Tree” is een project dat ten dienste staat van zowel de lokale bevolking en de overheid als de lokale economie. The Giving Tree Nursery is opericht in 2008. De kwekerij verbouwt 300 hectare landbouwgrond die door de Oromia National Regional State is ter beschikking gesteld.

De gronden worden gebruikt voor het kweken en telen van groenten, fruit en de productie van bio-olie uit de castor plant.

Een duurzame cirkel

Buitenlandse investeerders in Ethiopië dragen een grote ethische verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving waar ze actief zijn. Hier investeren moet op een duurzame wijze gebeuren.

Dit betekent dat de ontwikkeling van de onderneming gebeurt in nauw overleg met de lokale bevolking. Ze houdt rekening met plaatselijke behoeften, noden en gewoonten.

De aanpak van Group Machiels in The Giving Tree nursery leidde in april 2011 tot de overhandiging van een oorkonde van beste werkgever en investeerder door de lokale autoriteiten. Bij TGTN werken 500 mensen, vooral vrouwen uit de nabije omgeving.

Een innovatieve cirkel

De know how wordt ter plaatse ontwikkeld door Ethiopische specialisten. Zij dragen hun kennis over aan lokale medewerkers. De oogst wordt gedeeltelijk geëxporteerd naar België en het Midden-Oosten.

Het andere deel, hoofdzakelijk traditionele groenten, worden aangeboden op de lokale markt. De oliehoudende castorzaden worden naar China geëxporteerd, waar ze gebruikt worden voor de productie van bio-polymeer en cosmetica.

Aan het einde van 2011 werden de bebouwde gronden met 200 hectare uitgebreid.  

De farm is volledig uitgerust met een waterzuiveringsinstallatie die het mogelijk maakt om met water uit de lokale rivier de omgeving van drinkbaar water te voorzien en de gronden met druppelleidingen te irrigeren. Medewerkers die verder weg wonen, nemen drinkbaar water in jerrycans mee naar huis.

De farm was oorspronkelijk opgericht om met de oliehoudende plant jatropha biofuel te produceren. Dit plan werd herdacht en op dit ogenblik wordt jatropha gebruikt om erosie in de Ethiopische hooglanden tegen te gaan.

Contact

Hoofdkantoor

Ekkelgaarden 16
B-3500 Hasselt

T+ 32 11 28 70 70
F+ 32 11 28 70 51
contact@machiels.com

 

Productiesite

Ethio-China Avenue
Berta Complex House 782
Addis Ababa
Ethiopia

 

 

Interessant om te weten

GREEN ETHIOPIA

Voor zijn 40ste verjaardag vroeg Louis Machiels zijn gasten om een gift te doen aan Green Ethiopia. Deze NGO heeft zich tot doel gesteld om de Ethiopische hooglanden te vrijwaren van erosie. Het ingezamelde geld wordt gebruikt om nurseries voor inlandse boomsoorten waaronder jatropha te financieren.

De nurseries worden uitgebaat door de lokale bevolking en de gekweekte seedlings worden geplant op de hellingen om ze te beschermen tegen erosie. Met het ingezamelde geld werden er in 2011 meer dan 50.000 bomen geplant.

Op 11 februari 2011 werd de check ter waarde van € 11.200 in het bijzijn van de Belgische ambassadeur in Addis overhandigd aan Kurt Pfister van Green Ethiopia.

OVER CASTOR

Castor is een éénjarige plant die oliehoudende vruchten draagt. Vroeger werd castorolie nog gebruik als laxeermiddel waar het tegenwoordig vooral zijn diensten bewijst in de cosmetische industrie.

Daarnaast is castorolie een veelbelovende nieuwe grondstof voor een nieuwe generatie bio-smeermiddelen en bio-polymeren.

Mother and child rehabilitation

Op 19 juni 2011 ontving Frans Diedens, General Manager van TGTN, de sleutels van een nieuwe Ford New Holland tractor uit handen van Jutta De Munck.

Jutta is de oprichtster van het Mother and Child Rehabilitation Centre in Addis waarbij zij zich ontfermt over het lot van alleenstaande vrouwen en straatkinderen in Addis.

De tractor was initieel een gift van de lokale invoerder. In ruil voor de tractor zal TGTN de organisatie wekelijks voorzien van gratis groenten en fruit.