Ontdek de bedrijven van Group Machiels

Copiulemu

Deze moderne opslagplaats kan dagelijks 1000 ton huishoudelijk en industrieel afval verwerken. De huishoudelijke afvalstoffen komen van het transferstation in de industriële havenstad Talcahuano.

Dat verzamelt de afvalstoffen van de steden in de omgeving en stuurt ze in bulk naar de Copiulemu site. De opslagplaats van Copiulemu is de modernste en grootste in zijn soort in Chili en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Chileense afvalbeleid. 

Een duurzame cirkel

Sinds 2006 investeert Group Machiels fors in de gasbehandeling van oude en verlaten opslagplaatsen in de regio. Uit het afval wordt biogas gewonnen. Het project ligt in lijn met de Kyoto Clean Development Mechanism (CDM).

Op deze manier ontvangt Group Machiels Kyotocertificaten, want door deze aanpak helpt het bedrijf mee aan de reductie van CO2. Daarmee draagt Group Machiels op een belangrijke manier bij aan het behalen van de Kyotodoelstellingen die aan Vlaanderen zijn opgelegd.

Een innovatieve cirkel

De industriële afvalopslagplaats heeft 4 beschermingslagen. De huishoudelijke afvalopslag plaats heeft 2 beschermingslagen. Beide voldoen aan de meest strenge Europese en Amerikaanse wetgevingen.

De knowhow is ontwikkeld bij de Remo opslagplaats in Houthalen-Helchteren. Copiulemu beschikt ook over een waterzuiveringsinstallatie die het percolaat (regenwater dat in contact kwam met het afval en vloeistoffen uit het afval zelf) zuivert tot irrigatiekwaliteit.

De economische groei in Chili heeft een zware impact op het milieu. Copiulemu is voor de overheid een belangrijke partner in de realisatie van het milieubeheer in het hele land.

De manier waarop de afvalstoffen in de regio werden opgeslagen en behandeld, was voor de komst van Copiulemu immers erg hinderlijk voor het milieu. De realisatie van de plannen van Group Machiels heeft dit probleem aanzienlijk weten te verkleinen.

Contact

Hoofdkantoor

Santiago Watt N° 4525
Parque Empresarial del Bio Bio,
Talcahuano, Chili

T+56 41 21 06 700
F+56 41 21 06 701

info@copiulemu.cl
www.copiulemu.cl

Productiesite

Km 25 Camino a Concepción – Cabrero
Sector El Rabito,
Florida, Chili

T+56 41 21 06 720
F+56 41 21 06 721

Interessant om te weten

Concepción

Concepción is met 1 miljoen inwoners de tweede grootste stad van Chili en bevindt zich op 600 kilometer ten zuiden van Santiago. De industrie is in die regio volop in ontwikkeling. De havenactiviteiten spelen hierin een belangrijke rol.

Op 25 kilometer ten oosten van Concepción, ligt Copiulemu. In dat gebied ontwikkelt Group Machiels op een terrein van 120 ha een milieuproject. De nadruk ligt op de opslag en verwerking van huishoudelijk en industrieel afval.

De ontwikkeling van het project verloopt in nauwe samenwerking met de omwonenden. Zo is met steun van Group Machiels een sporthal gebouwd in de nabije omgeving. Verder is er ook een samenwerkingsverband met het lokale buurtcomité rond de verdeling van studiebeurzen voor studenten in de buurt rond Copiulemu.