Group Machiels heeft grote ambities op het vlak van windenergie

Published on 25/01/2013

Deze week start Group Machiels met de montage van drie windturbines op de site van Machiels Building Solutions te Beringen, gesitueerd op de voormalige kolenhaven.

Met een gezamenlijk vermogen van 6 megawatt zullen deze windturbines, samen met de reeds aanwezige PV installatie van 1,1 megawatt, de site voorzien van groene energie. Machiels Building Solutions kan hierdoor op een CO2-neutrale wijze houtskelet constructie elementen produceren voor huizen en utiliteitsbouw.
De afgelopen maanden werden de 1.200 ton zware funderingen voor de windturbines reeds voltooid en deze week start de montage van de turbines. De opbouw zal naar schatting afgerond zijn midden februari, waarna in maart de turbines volledig operationeel zullen zijn.
De bouw van deze eerste drie windturbines is een belangrijke stap voor Group Machiels, getuigt Louis Machiels, voorzitter van de raad van bestuur. "Wij zijn reeds geruime tijd bezig met het bekomen van de nodige vergunningen voor de bouw van tientallen windturbines in Limburg. In de komende twee tot drie jaar willen wij een belangrijke investeerder en exploitant van windenergie worden in Limburg". Na deze eerste drie windturbines in Beringen zal Group Machiels in de loop van 2013 nog minstens negen windturbines bouwen in Limburg, een bewijs dat het maatschappelijk draagvlak voor windenergie in onze provincie voldoende groot is". Ter vergelijking, in gans 2012 werden er in Limburg slechts vijf wind turbines gebouwd.

Tal van andere projecten in Limburg
Ook op andere plaatsen in Limburg lopen er dossiers. Zo heeft Group Machiels een jaar geleden een aanvraag ingediend voor de bouw van vier windturbines in Lommel. Een moeilijk dossier volgens Filip Vercauteren, Manager Wind & Solar bij Group Machiels: "Minister Schauvliege zal de komende weken een beslissing nemen wat betreft de milieuvergunning voor dit project. De stroom die we in Lommel met deze turbines zullen produceren zal rechtstreeks verbruikt worden door Nyrstar, één van de grote stroomverbruikers van België."
Ook in andere gemeenten heeft Group Machiels wind projecten in voorbereiding, vaak in samenwerking met lokale Limburgse bedrijven. "Ons in-house wind team heeft een heel interessante samenwerkingsvorm uitgewerkt om enerzijds de stroomfactuur van onze Limburgse bedrijven te verlagen en anderzijds om mee te werken aan de doelstelling van onze provincie om tegen 2020 CO2 neutraal te worden. Wij hopen dat tal van andere bedrijven ons zullen volgen zodat wij deze ambitieuze doelstellingen samen kunnen realiseren", aldus Louis Machiels.

Ook investeringen in het buitenland
Naast windprojecten in Vlaanderen exporteert Group Machiels haar expertise nu ook naar het buitenland. Zo ontwikkelt Group Machiels op dit moment een zon en wind project van 100 megawatt in het Noorden van Chili, het tweede thuisland van Group Machiels. Verder zijn er projecten in voorbereiding in Roemenië en Saoedi Arabië. Heel wat van deze projecten ontwikkelen we in samenwerking met Vlaamse leveranciers en studiebureaus. Aldus wordt onze Vlaamse kennis op het vlak van hernieuwbare energie, een echt exportproduct.

 

Voor meer informatie kan u terecht bij:
Filip Vercauteren
Manager Wind & Solar


Filip.vercauteren@machiels.com
 0475/23.45.66