Grootste "zonnepanelenparking" van België biedt plaats aan 3200 auto’s

Published on 22/07/2011

Zonnecentrale Limburg NV en de logistieke groep Hödlmayr op het industriepark Overhaem in Tongeren zijn klaar met de bouw van een zonnepanelenpark. De panelen zijn geïntegreerd in car ports die op het terrein van Hödlmayr staan opgesteld. Daarmee is een "zonnepanelenparking" gecreëerd die in totaal 3200 wagens onderdak biedt. Het gaat om de grootste in de Benelux en wellicht één van de grootste parkeerterreinen wereldwijd overdekt met PV panelen.  

De parking van Hödlmayr is 142.000 m² groot en wordt gebruikt voor het tijdelijk parkeren van nieuwe auto’s. Door de realisatie van het zonnepanelenproject wordt bijna een kwart van dit immense terrein, namelijk 36.000 m², overdekt met zonnepanelen. De panelen zijn gemonteerd op het dak van car ports. Een bijkomend voordeel is dat de panelen de wagens beschermen tegen hagelschade, een niet onbelangrijk nevenaspect gezien de recente gebeurtenissen op verschillende locaties in België.

Met de bouw komt een aaneengesloten zonnecentrale tot stand die op wolkeloze dagen een piek heeft van 4536 kW. Over een heel jaar gemeten wordt de opbrengst geschat op meer dan 4.000 MWh. De bouw van de centrale nam amper 10 weken in beslag.

Deze zonnecentrale past volledig in de toekomstvisie van Group Machiels en LRM, de groepen achter Zonnecentrale Limburg NV. Volgens Patrick Laevers, COO van Group Machiels, heeft Group Machiels grote interesse om in de toekomst te werken aan de ontwikkeling van zogenaamde "virtuele powerplants". "Dat zijn clusters van relatief kleine energiebronnen die het mogelijk maken om de energievoorziening in de toekomst volledig met duurzame energie te dekken. Centrales zoals die op de parking van Hödlmayr, zullen daarbij een sleutelrol vervullen, " aldus Patrick Laevers. Dezelfde sleutelrol zullen dergelijke centrales ook gaan spelen bij de uitbouw van snellaadinstallaties voor elektrische voertuigen. "Ook dat is een ontwikkeling die we op de voet volgen, " zegt Patrick Laevers.  

Volgens Chris Posen, Algemeen directeur van Hödlmayr in België, is dit project een voorbeeld van een win-win situatie. "Aan de ene kant bieden wij onze klanten een bijkomende service aan door hun voertuigen onder een afdekking te plaatsen. Aan de andere kant doen we dit door middel van zonnepanelen en leveren we een duurzame bijdrage aan het milieu en de strijd tegen de opwarming van de aarde. Op deze wijze kunnen we Hödlmayr voorzien van groene stroom en kunnen we nu reeds anticiperen op de komst van meer elektrische wagens die we aldus met groene stroom kunnen opladen."

Burgemeester Patrick Dewael van Tongeren is tevreden dat dit project in zijn stad tot stand is gekomen. "In de toekomst moet een toenemend deel van onze energievoorziening uit niet-conventionele hoek komen," zo stelt Patrick Dewael. "De klassieke minerale bronnen zoals olie, gas en steenkool worden zeldzamer en dus ook altijd maar duurder. De tijd is rijp voor een nieuwe benadering waar iedereen aan meehelpt. En in dit geval hangen de mogelijkheden bijna letterlijk boven ons hoofd. Energie uit zonlicht is bovendien hernieuwbaar waardoor de ecologische voetafdruk bijna nihil is."

Voor de bouw van de zonnecentrale bij Hödlmayr is € 14,2 miljoen uitgetrokken. Met een capaciteit van 28 MWpiek is Zonnecentrale Limburg NV marktleider op het vlak van zonneparken in de Benelux.

Voor meer informatie:


Philip Hilven, woordvoerder Group Machiels 0477/33.13.25