Machiels Building Solutions maakt 144 woningen passief

Published on 04/02/2012

  

 In Kerkrade (NL) wordt een deel van een woonwijk gerenoveerd door middel van houtskeletelementen.De Limburgse houtskeletfabrikant Machiels Building Solutions ondertekende hiervoor een contract met de Nederlandse aannemer BAM. In totaal worden er 144 wooneenheden compleet verbouwd tot passiefhuisniveau. Alle buitengevels en daken worden van mei tot het najaar vervangen door een houtskeletstructuur. Tegelijkertijd worden er nieuwe verwarmings-en ventilatiesystemen geïnstalleerd. Een bijzonder bouwproject, aangezien het hele proces gebeurt binnen een recordtijd van 8 dagen per woning, terwijl de bewoners hun huis kunnen blijven gebruiken.  

 

Tweede leven voor verouderde woonwijken

Zowel in België als in Nederland zijn in de periode na de Tweede Wereldoorlog veel woonwijken gebouwd. Die zijn ondertussen veertig tot zestig jaar oud en de woningen voldoen vaak niet meer aan de huidige eisen. Om ze een tweede leven te kunnen geven moeten vooral het wooncomfort en de energieprestatie drastisch verbeterd worden.
Het initiatief komt van Hestia Groep uit Kerkrade, Nederland. Voor een complete wijkrevitalisatie ging aannemer BAM op zoek naar een partner die een mix van gestandaardiseerde bouwelementen, schaalgrootte, uitvoeringssnelheid en productiecapaciteit kon garanderen. De geknipte job voor Machiels Building Solutions.
"Het is algemeen bekend dat houtskeletbouw uitermate geschikt is voor buitenschil-renovatie", legt Sales & Marketing Manager Koen Van Gulck uit. "De sociale woningvoorraad vertoont immers overal grote overeenkomsten. Onze troef voor dit soort wijkrenovaties is ongetwijfeld de geautomatiseerde productielijn waarbij seriematig woningelementen van de band rollen."

 
Uitdaging voor de organisatie

Aan het project gaat uiteraard een lange voorbereidingstijd vooraf. Alle elementen worden tot in de kleinste details voorbereid en alle activiteiten moeten goed op elkaar afgestemd worden. Een bouwproject is teamwerk: schrijnwerkers, elektriciens, loodgieters, installateurs, projectontwikkelaars, iedereen werkt hier samen.
"Omdat er maar 8 dagen zijn om de woningen volledig passief te maken moesten we een systeem bedenken waarbij de wandopbouw en dakopbouw per woning telkens in 1 dag kan gebeuren. De geïsoleerde wanden worden gefabriceerd met ingebouwd schrijnwerk (ramen en deuren) en ingebouwde leidingen voor technische installaties (cv, ventilatie, elektriciteit, bekabeling). De opbouw is best wel spannend, aangezien we met iedereen kort op de bal moeten spelen.", vertelt projectverantwoordelijke Eric Frissen.

Ambitieus voorloopproject

Om de 2020 CO2-doelstellingen van Europa te kunnen behalen volstaat het niet om enkel nieuwbouwwoningen strengere energienormen op te leggen. Integendeel, ook alle bestaande woningen moeten tegen 2050 energiezuinig gemaakt worden. En laat dit nu net het doel zijn van het renovatieconcept van Machiels Building Solutions.
Zo zijn er in België meer dan 200.000 sociale huurwoningen, waarvan er een heel aantal in aanmerking komen om op grote schaal gerenoveerd te worden. "We merken duidelijk dat de renovatiemarkt snakt naar innovaties en handige concepten. Wij hebben dat concept in huis om op grote schaal woningen te kunnen renoveren op een betaalbare wijze. Wanneer morgen de vraag naar duurzame woningverbetering explodeert, staan wij alleszins klaar.", zegt een tevreden Koen Van Gulck.

 
Over Machiels Building Solutions

MBS, voluit Machiels Building Solutions, is een initiatief van Group Machiels en investeringsmaatschappij LRM. MBS maakt comfortabel en gezond wonen toegankelijk voor aannemers, projectontwikkelaars, woningbouwmaatschappijen en hun klanten. Daarom ontwikkelt, produceert en promoot MBS duurzame woonconcepten en bouwelementen.
MBS is wereldwijd actief en heeft productievestigingen in Chili en in België.

Met vragen over dit persbericht kunt u terecht bij Koen Van Gulck,
Manager Sales & Marketing MBS Europe
Tel.: 011 230 550
E-mail: koen.vangulck@machiels.com
www.machielsbuildingsolutions.be