SALKEN = gunnen * innoveren * durven

29.09.2014

In Heusden-Zolder wordt een mooi voorbeeld van Limburgse samenwerking zichtbaar

Iedere Limburger kent wel het marktplein van Heusden-Zolder met de imposante mijngebouwen. Een site met een grote geschiedenis die met de sluiting van de mijn in 1992 in verval was geraakt. De jongste jaren zijn er heel wat investeringen in het kader van de opwaardering gebeurd. Momenteel legt men de laatste hand aan de restauratie van het ophaalgebouw in combinatie met nieuwbouwwerken voor het Centrum van Volwassenenonderwijs “De Verdieping”.

Duurzaam circulair ontwerp

De herbestemming is uniek omdat zowel het oude ophaalgebouw als de nieuwbouw duurzaamheid uitstralen. In het ophaalgebouw werden de machines gerestaureerd en werd het volledige gebouw aangepakt conform de huidige bouwnormen. Het gebouw krijgt een museumfunctie waaronder een architecturale wandeling doorheen het industrieel erfgoed, enkele polyvalente ruimtes en horecamogelijkheden.

Het nieuwe gebouw is een state-of-the-art passiefschool naar de hand van architectenbureau Q-bus. Het is ontworpen volgens de principes van de duurzame circulaire economie. Dat is een economisch systeem dat bedoeld is om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren. Het staat haaks ten opzichte van het huidige lineaire systeem waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. 90% van de nieuwbouw bestaat uit beton, glas, hout en staal en zijn dus recycleerbaar.

Echte Limburgse innovaties

Onder impuls van bouwbedrijf Houben, hebben enkele Limburgse toeleveranciers de handen in elkaar geslagen om de verschillende componenten van de passiefschool aan te reiken. Voor de elementen voor de betonnen gebouwstructuur werd gekozen voor Airdeck. “Onze betonnen geprefabriceerde elementen zijn lichter dan een traditionele constructie en zorgen dankzij de grote overspanningen voor grote open ruimtes. Zo bekom je een gebouw met een blijvende flexibiliteit. Toekomstige wijzigingen kunnen eenvoudig worden doorgevoerd”, vertelt Veronique Houben, CEO bij Airdeck Building Concepts.

Voor het winddicht aankleden van de gebouwstructuur werd gekozen voor de houtstructuurwanden van Machiels Building Solutions. “Geprefabriceerde houten elementen hebben een perfecte isolatiewaarde en kunnen geplaatst worden met een korte bouwtijd. Het is een oplossing op maat voor de bouw en in het bijzonder de passiefbouw. “Zo garanderen onze houtstructuurwanden een optimale luchtdichtheid, een hoog isolerend vermogen, een sterk verbeterde akoestiek, een minimale koudebrugwerking en een comfortabel en gezond leefklimaat”, vertelt Filip Vercauteren, Manager bij Machiels Building Solutions.

Waarom kiezen voor elkaar?

“Limburg is een innovatieve regio en we moeten durven samenwerken. Samenwerken op basis van vertrouwen om die innovatie te ondersteunen. We worden al te vaak geconfronteerd met een kortzichtig beleid dat focust op financiële argumenten en een te grote focus op goedkope producten, en dat verstoort het lokale ondernemersklimaat op lange termijn. Het gaat om het gunnen van opdrachten aan Limburgse bedrijven”, vertelt Ewald Houben, gedelegeerd bestuurder van bouwbedrijf Houben. “Meer nog, alle producten voor toekomstgerichte én duurzame gebouwen zijn in onze provincie aanwezig. We moeten elkaar gewoon meer in de ogen durven kijken en er samen voor gaan. Ook de overheden kunnen hierin een belangrijke rol spelen en één en ander faciliteren, te beginnen met de overheidsopdrachten zelf. Dan komt alles, ook ons SALK-plan in orde”, vult Louis Machiels, gedelegeerd bestuurder van Group Machiels aan.

Deel dit artikel