Beta-Cell

Investeringen

Activiteit

Beta-Cell is een spin-out van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en doet baanbrekend onderzoek naar de effectieve genezing van diabetes of suikerziekte (insuline-afhankelijke type 1). Diabetes kan tot dusver enkel behandeld worden door toediening van insuline.

Beta-Cell ontwikkelt een unieke celtherapie met zeer groot potentieel. Deze therapie, BetaGraft, kan verloren ß-cellen – de cellen die insuline produceren –  vervangen en hun werking overnemen. Bij diabetespatiënten worden enten van pancreascellen getransplanteerd die uitgroeien tot een volwaardige bron van biologisch gereguleerde insulineproductie. Omdat de mens hiervoor bijna geen transplantatiemateriaal beschikbaar heeft, worden de cellen uit varkenspancreata bereid. BetaGraft levert in preklinische dierenmodellen veel betere resultaten op dan de transplantatieproeven met menselijke cellen.

De genezing van diabetes zou een mijlpaal zijn in de geschiedenis van de geneeskunde.  In 2015 waren er naar schatting 415 miljoen diabetespatiënten, hun aantal zou in 2040 oplopen tot 640 miljoen patiënten.

De technologie zit momenteel in de preklinische fase. De eerste klinische testen op mensen zouden kunnen uitgerold worden rond 2021, zodat BetaGraft in 2024/2025 op de markt zou kunnen komen.

Group Machiels heeft een substantiële participatie in deze beloftevolle onderneming met een groot maatschappelijk nut. Beta-Cell is gevestigd in BioVille, op de universitaire campus in Diepenbeek.

Bezoek de website

Bekijk de video

Locatie

België

Diepenbeek

Contacteer voor meer info

Emiel Philipsen

t. + 32 11 28 70 70
e. Emiel.Philipsen@machiels.com