Steun voor grootste drijvend zonnepark van Vlaanderen goedgekeurd

25.02.2020

Sibelco, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, Luminus en Machiels startten in 2017 reeds met de ontwikkeling van het project. “Sibelco is door haar zandontginning eigenaar van heel wat grote groeves. Groeve De Schans is bijvoorbeeld 70 hectaren groot en is door haar ligging dichtbij de fabriek perfect geschikt voor een drijvend zonnepark. Daarom hebben we in 2017 verschillende partners gecontacteerd om samen met ons het project uit te werken”, zegt Bart Van Herck, Country manager Sibelco Belgium.

Group Machiels is één van die partners die reeds diverse grootschalige zonneparken en  windmolenparken in Limburg realiseerde.  Louis Machiels, voorzitter Raad van Bestuur: “Naast onze standaard installaties op commerciële daken en op de grond gemonteerde nutsparken is deze innovatieve realisatie op het water de perfecte manier om het aandeel hernieuwbare energie in Vlaanderen te vergroten”.

En ook LRM zet haar schouders onder dit project. Tom Vanham, CEO van LRM: ”Door de bouw van Kristal Solar Park In Lommel heeft LRM heel wat ervaring met de ontwikkeling van grote zonneparken. Een drijvende park past mooi binnen de reeks van impactprojecten die LRM uitvoert om Vlaanderen te helpen bij de realisatie van de klimaatdoelstellingen.”

Luminus verduidelijkt: “Als energieleverancier is Luminus ook actief in de productie van hernieuwbare energie. Onze windturbines zijn het meest bekend, maar ook op het vlak van innovatieve zonneparken wil Luminus een belangrijke rol spelen. De inzet van actieve koeling en dubbelzijdige panelen in dit project kan belangrijke kennis opleveren voor toekomstige projecten.”

Minister Zuhal Demir besluit: “Dit project combineert innovatie en de productie van groene energie. Door het grootste deel van het park uit te voeren met een dubbele oriëntatie wordt de piekproductie van de PV-installatie afgevlakt en kan de fabriek van Sibelco ter plaatse bijna 80 procent van de groene elektriciteit verbruiken. Hierdoor blijft het steunniveau van het project op een aanvaardbaar niveau. Bovendien wordt de steun jaarlijks geactualiseerd waardoor oversubsidiëring vermeden wordt.”

Deel dit artikel