Het Alkense bouwbedrijf Dethier, het Genkse Machiels Building Solutions en het Genkse architectenbureau B+ Architecten slaan de handen in elkaar.

19.03.2024

Het raamcontract werd gesloten tussen het overheidsagentschap Wonen in Vlaanderen en drie bouwconsortia. Gemeenten en woonmaatschappijen kunnen die drie consortia tegen elkaar uitspelen in een ‘minicompetitie’ om de bouwplannen te realiseren. Een van de drie consortia is op en top Limburgs: het Alkense bouwbedrijf Dethier, het Genkse Machiels Building Solutions en het Genkse architectenbureau B+ Architecten sloegen de handen in elkaar.

Modulair bouwen
Voorwaarde is dat de bedrijven inzetten op modulair bouwen. Daarbij worden vooraf, in een fabriek, modules van woningen gemaakt die ter plaatse in elkaar gezet worden. “Met deze techniek wordt er tot drie keer sneller gebouwd dan bij een traditionele bouw”, zegt minister Diependaele. “Het gaat bovendien al lang niet meer om zogenoemde ‘wooncontainers’. De modulaire units maken duidelijk dat snelheid, efficiënte bouwprocessen, kwaliteit en hedendaagse eisen rond energie en duurzaamheid hand in hand gaan.”

“Hopelijk is Limburg een voorbeeld en zal er meer gebruikgemaakt worden van het raamcontract”

Matthias Diependaele

Minister van Wonen

Concreet moet het mogelijk zijn om op deze manier vijf- tot zevenduizend woningen te realiseren in de komende vier jaar. Donderdag werd het project voorgesteld in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. Geïnteresseerden konden er de modelwoningen van de verschillende consortia bekijken en betreden.

Diepenbeek
Minister Diependaele mocht er het eerste akkoord aankondigen. Wonen in Limburg is de eerste woonmaatschappij die met een project van twintig modulaire woningen intekent. “In Diepenbeek zal Wonen in Limburg twintig grondgebonden eengezinswoningen bouwen, goed voor tachtig inwoners”, zegt Diependaele. “Hopelijk is Limburg een voorbeeld en zal er meer gebruikgemaakt worden van het raamcontract, want de drie laureaten staan te popelen om verder te werken.”

Raf Drieskens, voorzitter van Wonen in Limburg, bevestigt de sterke interesse van de woonmaatschappij voor het idee van modulair bouwen. “Als innovatieve en vooruitstrevende organisatie willen we graag op korte termijn in Limburg modulaire woningen bouwen. Want op deze manier kan het heel snel gaan, zeker in vergelijking met de klassieke woningbouw, en daar zijn we erg blij mee. Maar voor het zover is, zullen we nog overleggen met de betrokken gemeentebesturen en moeten de procedures doorlopen worden.” Behalve in Diepenbeek overweegt Wonen in Limburg in te tekenen op het raamcontract voor projecten in Hasselt en Tessenderlo.

“Op deze manier kan het heel snel gaan en daar zijn we erg blij mee”

Raf Drieskens

Voorzitter Wonen in Limburg

Eigen techniek
Het is de eerste keer dat modulair bouwen op een dergelijke schaal in Vlaanderen ingezet wordt. Her en der waren wel al kleine projecten, maar voor het eerst gebeurt dat ook structureel, met steun van de Vlaamse overheid. De voordelen zijn volgens de bouwconsortia legio. “Dit is de kans voor heel Vlaanderen om grote stappen vooruit te zetten op het vlak van sociale woningbouw in Vlaanderen”, klinkt het bij de drie bouwconsortia. “Op anderhalf jaar tijd zetten we met onze methodiek een project neer van 50 modulaire woningen, waar de traditionele bouw ongeveer vijf à zes jaar over doet. Elk van de geselecteerde bedrijven heeft zijn eigen techniek, maar ons doel is hetzelfde: de woningnood op een kwalitatieve en efficiënte manier helpen invullen. De woningen die we nu voorstellen, zijn qua techniek en energie-efficiëntie de woningen zoals ze morgen moeten gebouwd worden.” ​ ​

BRON : HET BELANG VAN LIMBURG

BEKIJK – Modulaire sociale woningen moeten wachtlijsten reduceren

Deel dit artikel